ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ SCHOOL-IN-THE-CLOUD
Όπως γινόταν και παραδοσιακά στην τάξη. Οι μαθητές μπαίνουν στην εικονική τους αίθουσα την ώρα που λέει το πρόγραμμά τους. Οι τάξεις είναι αριθμημένες και τα τμήματα που λειτουργούν στη κάθε μια είναι συγκεκριμένα.
Ο καθηγητής ή καθηγήτρια έχει μπει τουλάχιστον 5 λεπτά νωρίτερα και περιμένει τους μαθητές. Κανένας μαθητής δεν μπορεί να μπει πριν από το καθηγητή και κανένας μαθητής δεν μπορεί να μπει στη τάξη του σε ώρες που δεν έχει μάθημα.
Η τάξη έχει πίνακα, στον οποίο μπορεί να γράφει τόσο ο καθηγητής, όσο και οι μαθητές. Επίσης όλοι μπορούν να δείξουν κάτι που έχουν ετοιμάσει από πριν. Ένα homework για παράδειγμα, ή μια έκθεση κλπ. Μαθητές και καθηγητές μπορούν να δουν και να μιλήσουν ο ένας με τον άλλο. Μπορούν να δουν video ή να ακούσουν audio και επίσης μπορούν να ηχογραφήσουν το μάθημα ή και να βιντεοσκοπήσουν κάποια κομμάτια του.
Επιπλέον, ο καθηγητής έχει τη δυνατότητα να μοιράσει τους μαθητές του για λίγη ώρα σε άλλες «υποθετικές» τάξεις και να τους δώσει την ευκαιρία για pair-work ή group-work. Ο καθηγητής μπορεί να μπαινοβγαίνει στις διάφορες αυτές «υποθετικές» τάξεις και να παρακολουθεί τη δουλειά που κάνουν οι μαθητές του ή και να παρεμβαίνει για να δώσει χέρι βοήθειας όπου χρειάζεται.
Το homework καταγράφεται στον ειδικό φάκελο, ο οποίος συνοδεύει το τμήμα, απαλείφοντας δικαιολογίες του τύπου «κύριε ξέχασα να σημειώσω τι είχαμε». Ακόμη και οι γονείς μπορούν να βλέπουν τι ανάθεση homework έχει γίνει από τους καθηγητές. Η απουσίες καταγράφονται στο online απουσιολόγιο και μπορεί να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή από γονείς και καθηγητές.
Αλλά η ομορφιά του School-in-the-Cloud είναι στην ασύγχρονη πλευρά του. Όταν η ασκήσεις γίνονται διδακτικό παιγνίδι. Όταν τα λάθη φαίνονται άμεσα στους μαθητές και εκείνοι μπορούν να επαναλάβουν την άσκηση διορθώνοντας και μαθαίνοντας. Όταν ο δάσκαλος παίρνει αναφορά για τα λάθη που έκαναν οι μαθητές του και πριν μπει στο επόμενο μάθημα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να επαναλάβει και αν οι μαθητές του εμπέδωσαν αυτά που τους δίδαξε.