Picture of Michael Anetopoulos
Michael Anetopoulos

Πως να αποφύγουμε το “κουτόχορτο”!

Μας κοροϊδεύουν μόνον αν τους το επιτρέψουμε.

Πρόσφατα μου έπεσε στην αντίληψη μια διαφήμιση, φωτογραφία της βλέπετε εδώ στη διπλανή εικόνα, η οποία είναι ενδεικτική του πόσο εύκολα μπορεί να παραπλανηθεί ο μέσος συνάνθρωπός μας.

Θέλω να τραβήξω την προσοχή σας σε δυο – τρία σημεία αυτής της διαφήμισης. 1. Στην πρώτη παράγραφο λέει: “ΝΕΟ Proficiency (C2) … το παίρνει εξ αποστάσεως το 97% ακόμα και οι εντελώς αρχάριοι”. Εδώ πρόκειται για ένα θαύμα! Αρχάριοι παίρνουν το Proficiency! Με ποιου είδους μαγεία γίνεται αυτό; Αν αυτοί οι άνθρωποι – αποφεύγω τη λέξη απατεώνες – έχουν βρει το μαγικό χαπάκι, τότε να το δώσουμε σε όλα τα παιδάκια για να βγουν με πιστοποιητικό Proficiency.

Όμως το κουτόχορτο δεν σταματάει εδώ! Η διαφήμιση χρησιμοποιεί επίτηδες την λέξη Proficiency, δίπλα στο (C2), γιατί το Proficiency παραπέμπει στο Cambridge και οι εξετάσεις αυτές του Cambridge έχουν ένα σημαντικό κόστος 195 ευρώ. Λέγοντας λοιπόν “με 5 δωρεάν επανεξετάσεις” σου προσφέρουν μεταξωτές κορδέλες χιλίων ευρώ και ας είναι φύκια.

2. Στην δεύτερη παράγραφο λέει: “Περνάτε τις εξετάσεις ακόμα και αν κοπείτε”. Δεύτερη μαγεία! Για σκεφθείτε αυτόν το διαβολικό εγκέφαλο που στις εξετάσεις έβαλε το “κοπείτε” να σημαίνει το ίδιο με το “περνάτε”!

3. Στην τέταρτη παράγραφο λέει: “Αναγνωρισμένη και με Δια Βίου Ισχύ”! Αν ήμουν εισαγγελέας θα έκανα αμέσως το καθήκον μου για να προστατεύσω το μέσο πολίτη από αυτήν την πραγματικά κατάπτυστη διαφήμιση, που όχι μόνον προσβάλει την νοημοσύνη μας, αλλά παράλληλα καταρρακώνει και τη σοβαρή δουλειά, τις θυσίες και προσπάθειες εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, αλλά και των δασκάλων τους που μοχθούν μαζί τους.

Εγώ τη βλέπω την απάτη, πόσοι όμως άνθρωποι εκεί έξω δεν θα πέσουν στη φάκα αυτού του παραμυθιού. Η απάντηση είναι απλή. Η γνώση έρχεται με προσπάθεια και χρόνο. Η πιστοποίηση έχει αξία μόνον όταν πραγματικά αντιπροσωπεύει γνώσεις. Έχω κουραστεί πια να λέω σε γονείς μαθητών μου, που επιμένουν πως ο τάδε ή ο δείνα συμμαθητής των παιδιών τους πήρε το “χαρτί” πιο γρήγορα, ή πιο εύκολα, πως αυτό το χαρτί θα το έπαιρνε και η γιαγιά μου αν ζούσε τώρα για να το δώσει εξετάσεις και ας μην είχε ακούσει ποτέ αγγλικά στη ζωή της.

Πως να αποφύγουμε το “κουτόχορτο”!