Είναι απίστευτο πόσες φορές έχω ερωτηθεί, “πότε θα τελειώσει το παιδί μου με τα αγγλικά”. Κάθε φορά προσπαθώ να δώσω στους γονείς να καταλάβουν, πως το τελείωμα έχει πάντα σχέση με το που σκοπεύει κανείς να φθάσει. Αν είμαστε στην Αθήνα και επιθυμούμε να φθάσουμε στη Θεσσαλονίκη, στην ερώτηση “πότε θα φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη;”, η απάντηση είναι εύκολη. “σε πέντε ώρες!”.
Στη περίπτωση των αγγλικών όμως, το πότε θα τελειώσουμε είναι λιγάκι δύσκολο να απαντηθεί! Αν θα τελειώσουμε σε κάποιο “χαρτί” – έτσι το έλεγαν το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας κάποτε – τότε είναι πολύ σημαντικό το είδος του χαρτιού που θέλουμε. Υπάρχουν χαρτιά και χαρτιά! Από εκείνα που χρησιμοποιούν στα ψαράδικα για να βάλουνε τα ψάρια, μέχρι και αυτά που ζητούν τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις για να σου δώσουν μια θέση εκεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Γιατί το “χαρτί” έχει αξία για τις ιδιότητες που κρύβει πίσω του.
Το “χαρτί” του Cambridge Proficiency – για παράδειγμα – φωνάζει πως ο κάτοχός του έχει την άριστη γνώση της γλώσσας. Και για να γίνει πιο ξεκάθαρο, άριστη γνώση είναι η γνώση που έχει ένας πανεπιστημιακά μορφωμένος γηγενής. Θα μπορούσα λοιπόν να απαντήσω ….
Αντιλαμβάνομαι πως κάποιος που βλέπει τον παραπάνω τίτλο θα απορήσει, θα μπερδευτεί και θα κάνει περίεργους συνειρμούς. Συγχωρέστε με, γιατί δεν είχα πρόθεση να προσβάλω ούτε τα παιδιά μας, αλλά ούτε και τα φασόλια. Και τα δύο τα υπεραγαπώ!
Απλά, πρόσφατα θυμήθηκα τον πατέρα μου – ο οποίος και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου – που φοιτητής κάποτε του είχα ζητήσει τη συνταγή για να μαγειρέψω φασολάδα. Αφού μου είχε δώσει τα υλικά και τις οδηγίες, τον ρώτησα πόση ώρα θα πρέπει να αφήσω την φασολάδα να βράσει και η απάντηση που πήρα ήταν “δεν μπορώ να σου πω”! Περίεργος εγώ, επέμενα να μου πει πόση ώρα θα έπρεπε να περιμένω. Τότε λοιπόν μου είχε δώσει μια πολύ αποστομωτική απάντηση. “Κοιτά Μιχάλη, υπάρχουν φασόλια που βράζουν γρήγορα, και άλλα που θέλουν περισσότερο χρόνο. Εσύ θα έχεις το νου σου και θα τα δοκιμάζεις συχνά μέχρι να δεις ότι έχουν γίνει” και συνέχισε λέγοντας “Το μυστικό παιδί μου είναι ότι η φασολάδα σου θα πετύχει έτσι και αλλιώς”!
Σε όλα αυτά τα χρόνια, κάθε φορά που καταπιάνομαι με το μαγείρεμα φασολάδας τον θυμάμαι τον πατέρα μου. Όμως τούτη τη φορά δεν ετοιμαζόμουν να μαγειρέψω, αλλά ήμουν σε συζήτηση με κάποια μαμά, η οποία ήταν ιδιαίτερα …
Πρόσφατα μου έπεσε στην αντίληψη μια διαφήμιση, φωτογραφία της βλέπετε εδώ στη διπλανή εικόνα, η οποία είναι ενδεικτική του πόσο εύκολα μπορεί να παραπλανηθεί ο μέσος συνάνθρωπός μας.
Θέλω να τραβήξω την προσοχή σας σε δυο – τρία σημεία αυτής της διαφήμισης.
1. Στην πρώτη παράγραφο λέει:
“ΝΕΟ Proficiency (C2) … το παίρνει εξ αποστάσεως το 97% ακόμα και οι εντελώς αρχάριοι”.
Εδώ πρόκειται για ένα θαύμα! Αρχάριοι παίρνουν το Proficiency! Με ποιου είδους μαγεία γίνεται αυτό; Αν αυτοί οι άνθρωποι – αποφεύγω τη λέξη απατεώνες – έχουν βρει το μαγικό χαπάκι, τότε να το δώσουμε σε όλα τα παιδάκια για να βγουν με πιστοποιητικό Proficiency.
Όμως το κουτόχορτο δεν σταματάει εδώ! Η διαφήμιση χρησιμοποιεί επίτηδες την λέξη Proficiency, δίπλα στο (C2), γιατί το Proficiency παραπέμπει στο Cambridge και οι εξετάσεις αυτές του Cambridge έχουν ένα σημαντικό κόστος 195 ευρώ. Λέγοντας λοιπόν “με 5 δωρεάν επανεξετάσεις” σου προσφέρουν μεταξωτές κορδέλες χιλίων ευρώ και ας είναι φύκια…
Τα ξενόγλωσσα σχολεία ΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ – HUTTON βρισκόμαστε στη κορυφή της πυραμίδα των Σχολείων Ξένων Γλωσσών του Βόλου, γιατί εσείς τα φέρατε εδώ. Μας ανεβάσατε στην κορυφή για τον ασυναγώνιστο επαγγελματισμό μας, για τις πρωτοποριακές ιδέες μας, για τα κορυφαία αποτελέσματά μας τόσο στις εξετάσεις του Cambridge όσο και στη γνώση που αποκτούν οι μαθητές μας στα αγγλικά και για την ατέλειωτη αγάπη στη γλώσσα που εμπνέουμε στα παιδιά μας.