Η συνεχής αναβάθμιση της γνώσης ενός δάσκαλου είναι ένα ζητούμενο, που ακόμη και σε καθηγητές στα πρόθυρα της οριστικής συνταξιοδότησης, όπως είμαι εγώ, αποτελεί τροφή δημιουργικότητας και προσωπικής εξέλιξης και ασφαλώς επιβεβαίωση σεβασμού στους μαθητές και στους γονείς τους, οι οποίοι και του εμπιστεύονται τη μόρφωση των παιδιών τους.
Έτσι για μας η συμμετοχή σε συνέδρια, εκπαιδεύσεις και συναντήσεις με συναδέλφους έχει γίνει καθεστώς σε όλα σχεδόν τα χρόνια της ύπαρξης του σχολείου μας. Προέχει των διακοπών μας, της προσωπικής μας ξεκούρασης και των οικογενειακών υποχρεώσεων.
Σε ένα τέτοιο συνέδριο βρεθήκαμε μόλις πριν μια εβδομάδα. Ήταν ένα συνέδριο του QLS – και για όποιον δεν το ξέρει Quality Language Schools με μέλη σε όλη την Ελλάδα – στο οποίο, όπως πάντα, ακούστηκαν εκπληκτικά πράγματα. Ένα από αυτά ήταν το θέμα της εποχής μας, που δεν είναι άλλο από την Τεχνητή Νοημοσύνη – ή αλλιώς AI (Artificial Intelligence).
Κάποιοι αναγνώστες μου μπορεί να έχουν ήδη ακούσει πολλά για το ΑΙ, κάποιοι άλλοι τίποτα! Κάποιοι μπορεί να το έχουν ήδη χρησιμοποιήσει και να το έχουν φοβηθεί! Όμως όπως και να έχει το ΑΙ είναι πια εδώ για να μείνει και δυστυχώς (ή ευτυχώς) να αλλάξει τον κόσμο μας για μια ακόμη φορά. Πρόκειται για μια ..
Το τζάμπα κρέας το τρώει ο σκύλος, λέει ο σοφός λαός! Αν υποθέσουμε ότι εκεί που περπατάτε στο δρόμο, ακούσετε ότι κάποιο μαγαζί μοιράζει τζάμπα κρέας σε όποιον το επισκεφθεί τη συγκεκριμένη ημέρα! Πόσο παράξενο θα σας φαινόταν αυτό; Τι θα πιστεύατε για την ποιότητα του κρέατος που μοιράζεται δωρεάν; Και αν τελικά το παίρνατε αυτό το κρέας και το φέρνατε στο σπίτι σας, θα το δίνατε στο παιδί σας να το φάει;
Έκανα αυτές τις ερωτήσεις σε πολλούς γνωστούς μου, συγγενείς και φίλους. Μάζεψα πολλές διαφορετικές απαντήσεις, αρκετές από τις οποίες ήταν πως δύσκολα θα εμπιστεύονταν τον κρεοπώλη που δίνει τζάμπα κρέας. Κάποιοι έλεγαν πως μπορεί να είναι χαλασμένο, άλλοι πως μπορεί να είναι από άρρωστα ζώα, όμως σχεδόν κανένας δεν μου είπε πως θα τάιζε το παιδί του με αυτό το κρέας. Το πιο ευφάνταστο που άκουσα ήταν πως θα τάιζαν κάποιον που δεν μπορούσαν να χωνέψουν, ενώ αρκετοί είπαν πως θα έπαιρναν όσο κρέας μπορούσαν και θα το μαγείρευαν για τα σκυλιά τους.
Άρα δεν είναι λάθος να λέμε πως το τζάμπα κρέας το τρώει ο σκύλος!
Βέβαια τα παραπάνω ερωτήματα βασίστηκαν στην υποθετική περίπτωση που κάποιος κρεοπώλης είχε τρελαθεί και μοίραζε την πραμάτεια του. Μια υποθετική περίπτωση …
Αυτή τη φράση την είχα ξανακούσει μια-δυο φορές, αλλά πρόσφατα που ξανάπεσε στην προσοχή μου την επεξεργάστηκα λίγο περισσότερο και σκέφθηκα πως πολύ συχνά εμείς οι γονείς, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τα συμβουλεύουμε να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
“Κάνε τη δουλειά σου εσύ…!” ή “Φύγε και μη μπλέκεις!” ή “Μη χώνεις τη μύτη σου εκεί που δεν σε σπέρνουν!” ή “Δεν θα λύσεις εσύ το πρόβλημα!”. Θα μπορούσα να γράψω καμιά ντουζίνα ακόμη εκφράσεις που έχουμε πει οι περισσότεροι γονείς κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το σίγουρο είναι πως κανένας γονιός δεν θέλει να δει τα παιδιά του να βρεθούν σε οποιονδήποτε κίνδυνο και – ως γνωστόν – ο ευκολότερος τρόπος για οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό να αποφύγει έναν κίνδυνο είναι να τραπεί σε φυγή. Αυτήν ακριβώς τη φυγή προσπαθούμε να εμφυτεύσουμε στο μυαλό των παιδιών μας λέγοντας τα παραπάνω.
Δεν κάνω τον έξυπνο. Σίγουρα τα έχω πει και εγώ πολλές φορές! Όμως αν κανείς δει με προσοχή όσα ακούμε καθημερινά στις ειδήσεις, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ίσως να το έχουμε παρακάνει λίγο, γιατί έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία αδιαφορίας, στην οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν δίνουμε δεκάρα για το τι γίνεται στο διπλανό μας…
Τα ξενόγλωσσα σχολεία ΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ – HUTTON βρισκόμαστε στη κορυφή της πυραμίδα των Σχολείων Ξένων Γλωσσών του Βόλου, γιατί εσείς τα φέρατε εδώ. Μας ανεβάσατε στην κορυφή για τον ασυναγώνιστο επαγγελματισμό μας, για τις πρωτοποριακές ιδέες μας, για τα κορυφαία αποτελέσματά μας τόσο στις εξετάσεις του Cambridge όσο και στη γνώση που αποκτούν οι μαθητές μας στα αγγλικά και για την ατέλειωτη αγάπη στη γλώσσα που εμπνέουμε στα παιδιά μας.