CLOSURE!

Ήταν Ιανουάριος του 2023, όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την online έκδοση του Hutton Times με το όνομα “HT Digital” και παρόλον που είχαμε πολλά να πούμε, η απόφασή μας να κυκλοφορούμε αυτό το ηλεκτρονικό περιοδικάκι δύο φορές το μήνα ήταν μια πραγματική πρόκληση.

Από τότε πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια και 43 εκδόσεις και κρατήσαμε την αρχική μας δέσμευση να είμαστε εκεί στις 15 και 30 κάθε μήνα με εξαίρεση την έκδοση της 30/09/23 – όταν οι πλημμύρες του Ντάνιελ χτύπησαν την πόλη μας – και την έκδοση της 30/12/24 λόγω των χριστουγεννιάτικων διακοπών μας.

Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο καλύψαμε περίπου 130 θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, με τα παιδιά και με τους γονείς. Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο επίκαιροι και πιο ουσιώδεις και όπου μας έλειπαν οι ανάλογες γνώσεις κάναμε την απαραίτητη έρευνα πριν γράψουμε κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.

Όμως, όπως κάθε πράγμα, κάθε εγχείρημα, κάθε δραστηριότητα έτσι και αυτή έφθασε στο τέλος της και αυτή εδώ, η 43η έκδοση, θα είναι και η τελευταία του HT Digital. Η αλήθεια είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ αν και σε πόσους αναγνώστες θα λήψει αυτό το έντυπο. Όλες οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι στις μέρες μας διαβάζουν όλο και λιγότερο και υπάρχει μια “καλή” πιθανότητα όλο αυτό το διάστημα τα κείμενα μας να ήταν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”, αγαπητή μου Ευγενία!

Απευθύνομαι στη φίλη μου και συνάδελφο την Ευγενία Παπαϊωάννου από την όμορφη Σύρο, η οποία σίγουρα ήταν αναγνώστριά μου αφού κάθε τόσο μου έκανε παρατηρήσεις για ορθογραφικά ή και γραμματικά λάθη στα κείμενά μου.

Από ότι φαίνεται, η εποχή μας είναι εποχή της εικόνας και όχι του κειμένου. Αν λοιπόν έχεις κάτι να πεις πρέπει να το πεις με εικόνα, με βίντεο δηλαδή. Αν και εδώ πάλι μαθαίνω πως και τα βίντεο πρέπει να είναι το πολύ ενός ή δύο λεπτών..

Το Χάσμα των Γενεών

Όταν ήμουν σε νεαρή ηλικία θυμάμαι που γίνονταν πολύς λόγος για το “χάσμα των γενεών” και το γεγονός πως οι μεγαλύτεροί μας δεν μας καταλάβαιναν. Εγώ ήμουν από τους τυχερούς, γιατί ο πατέρας μου ήταν η εξαίρεση του κανόνα. Δεν ξέρω αν έκανε μεγάλες προσπάθειες να καταλάβει τη δική μου γενιά ή του έβγαινε φυσιολογικά, όμως ήταν ο πατέρας που όλοι οι φίλοι μου θα ήθελαν να έχουν.

Μεγαλώνοντας βρέθηκα σε ένα άλλο “χάσμα των γενεών”, αυτό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στη δική μου γενιά και στη γενιά των δικών μου παιδιών. Βεβαίως – έχοντας το παράδειγμα του πατέρα μου – έκανα ότι μπορούσα να κατανοήσω και να πλησιάσω τη νεότερη γενιά. Ίσως, η δουλειά μου να με βοήθησε γιατί ήμουν συνέχεια με νέα παιδιά, με άτομα μιας καινούργιας γενεάς και αυτό σήμαινε πως η προσπάθεια για κατανόηση ήταν συνεχής.

Το “χάσμα των γενεών” λοιπόν ή οι διαγενεακές διαφορές όπως το λένε τώρα υπήρχε ανέκαθεν και από ότι φαίνεται θα υπάρχει και στο μέλλον. Αυτό που ίσως αλλάζει στις μέρες μας είναι η ταχύτητα με την οποία δημιουργείται και το εύρος που αποκτά.

Για παράδειγμα οι βασικές διαφορές μεταξύ της δικής μου γενιάς και αυτής του πατέρα μου ήταν η μουσική και τα τραγούδια (Rock), η μόδα (στενά πουκάμισα και καμπάνες παντελόνια), τα μακριά μαλλιά, οι πιο ελεύθερες σχέσεις μεταξύ των φύλλων και κάποια άλλες παρόμοια δεδομένα που εκείνοι δεν είχαν..

Σε αντίθεση σήμερα, μαζί με τα απλά όπως η ακαταλαβίστικη μουσική (Trap), τα περίεργα κουρέματα και λοιπά τέτοια έχουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις τις οποίες η νέα γενιά ρουφάει σαν σφουγγάρι, ενώ η παλιά πασχίζει να καταλάβει, έχουμε τον διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, τις διαφορετικές απόψεις σε θέματα κατανόησης της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, καθώς και διαφορετική στάση σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα. Τέλος υπάρχει και μια διάχυτη άποψη μεταξύ των σημερινών εικοσιπεντάρηδων και τριαντάρηδων πως οι προηγούμενες γενιές είχαν..

130 θέματα σε 43 εκδόσεις.

Βρείτε τα γιατί θα είναι επίκαιρα για χρόνια!

Γράφτηκαν με πολύ αγάπη από κάποιον που έζησε για πολλά χρόνια δίπλα σε γονείς και παιδιά.